EcoDesign 2017

Kansainvälinen kutsunäyttely esittelee ekologista muotoilua. Tuotteiden suunnittelun lähtökohtana on ollut tee-se-itse koottava huonekalu ja sisustusesine, joka on valmistettu sertifioidusta puusta ja kierrätettävästä materiaalista. Mukana on 35 tuotantoon sopivaa tuotetta suomalaisilta ja ulkomaisilta muotoilijoilta. Suomen Messusäätiön lahjoittamalla 3 000 euron arvoinen EcoDesign-palkinto päätettiin jakaa kahdelle suunnittelijalle. Jyry johon kuuluivat muotoilijat Tapio Anttila ja Hannu Kähönen, kestävänkehityksen asiantuntija Riitta Lempiäinen sekä EcoDesign näyttelyn tuottaja Jari Pirhonen päätyivät yksimielisesti jakamaan 2000 € palkinnon Aleksi Peltosen CLAMP nimiselle portaattomasti säädettävälle kirjahyllylle. Tuomaristo totesi, että ehdotus täyttää erinomaisesti ekologiset kriteerit on hyvin toimiva helposti koottava ja viimeistelyltään huippuluokkaa sekä esteettisesti harkittu ratkaisu. 1000 € palkinnon sai Tomi Laukkasen SLEEPS kokonaan puinen sängyn runko. Tuomariston mielestä ratkaisu oli oivaltavaa suunnittelua ja puunkäyttöä ilman mitään työkaluja helposti sekä nopeasti koottava, esteettisesti onnistunut tuotantovalmis tuote. Tomi Laukkasen SLEEPS sänky sai myös ”oivaltavasta puunkäytöstä” PEFC-Suomen ja Fiskarsin Laatupuu Oy:n jakaman palkinnon 1 000€:n arvosta PEFC-sertifioitua puutavaraa.

Lisäksi päätettiin jakaa kahdelle suunnittelijalle kunniamaininta Kaarle Holmbergin suunnittelemalle FESTARI pöytä ja kahden jakkaran sisältävälle kokonaisuudelle. Tuomaristo totesi, että se on oiva esimerkki loppuun saakka mietitystä kolmen kalusteen ratkaisusta, joka säästää pakkauksena varastointi- ja hyllytilaaa kaikissa elinkaaren vaiheissa ja materiaali on helppo uusiokäyttää.

Milja Partasen suunnittelema POLKU-tuoteperhe on kompaktiin asumiseen hyvin mietitty pienkalustekonsepti ja loistava esimerkki muunneltavuudesta ja rakenteiden minimalistisesta raaka-aineen käytöstä. Tälläiselle tuotteelle tulee olemaan tarvetta ja kysyntää. Kaikki näyttelyyn työt olivat korkea tasoisia ja hyvin viimmeisteltyjä sekä tuomariston mielestä hyvin toteutettuja.

 

 

Aleksi Peltonen, CLAMP-kirjahylly. Messusäätiön 2000€ palkinto  

Aleksi Peltonen, CLAMP-kirjahylly. Messusäätiön 2000€ palkinto

 

Tomi Laukkanen, SLEEPS-sänky. Messusäätiön 1000€ palkinto. Oivaltavasta puun käytöstä: PEFC-Suomen ja Fiskarsin Laatupuu Oy:n jakama palkinto 1 000€:n arvosta PEFC-sertifioitua puutavaraa.  

Tomi Laukkanen, SLEEPS-sänky. Messusäätiön 1000€ palkinto.
Oivaltavasta puun käytöstä: PEFC-Suomen ja Fiskarsin Laatupuu Oy:n jakama palkinto 1 000€:n arvosta PEFC-sertifioitua puutavaraa.