EcoDesign 2017

Kansainvälinen kutsunäyttely esittelee ekologista muotoilua. Tuotteiden suunnittelun lähtökohtana on ollut tee-se-itse koottava huonekalu ja sisustusesine, joka on valmistettu sertifioidusta puusta ja kierrätettävästä materiaalista. Mukana on 35 tuotantoon sopivaa tuotetta suomalaisilta ja ulkomaisilta muotoilijoilta. Suomen Messusäätiön lahjoittama 3000 euron arvoinen EcoDesign-palkinto päätettiin jakaa kahdelle suunnittelijalle. Jury, johon kuuluivat muotoilijat Tapio Anttila ja Hannu Kähönen, kestävän kehityksen asiantuntija Riitta Lempiäinen sekä EcoDesign-näyttelyn tuottaja Jari Pirhonen, päätyivät yksimielisesti jakamaan 2000 euron palkinnon Aleksi Peltosen CLAMP -nimiselle portaattomasti säädettävälle kirjahyllylle. Tuomaristo totesi, että ehdotus täyttää erinomaisesti ekologiset kriteerit, on hyvin toimiva, helposti koottava ja viimeistelyltään huippuluokkaa sekä esteettisesti harkittu ratkaisu. 1000 euron palkinnon sai Tomi Laukkasen SLEEPS -kokopuinen sängynrunko. Tuomariston mielestä ratkaisu oli oivaltavaa suunnittelua ja puunkäyttöä ilman mitään työkaluja, helposti sekä nopeasti koottava, esteettisesti onnistunut tuotantovalmis tuote. Tomi Laukkasen SLEEPS -sänky sai myös ”oivaltavasta puunkäytöstä” PEFC-Suomen ja Fiskarsin Laatupuu Oy:n jakaman palkinnon 1000 euron arvoista PEFC-sertifioitua puutavaraa.

Lisäksi päätettiin jakaa kunniamaininnat Kaarle Holmbergille ja Milja Partaselle. Tuomaristo totesi, että Holmbergin suunnittelema FESTARI -pöytä ja kahden jakkaran sisältävä kokonaisuus on oiva esimerkki loppuun saakka mietitystä kolmen kalusteen ratkaisusta, joka säästää pakkauksena varastointi- ja hyllytilaa kaikissa elinkaaren vaiheissa ja materiaali on helppo uusiokäyttää.

Kunniamaininnan saanut Milja Partasen suunnittelema POLKU-tuoteperhe on kompaktiin asumiseen hyvin mietitty pienkalustekonsepti ja loistava esimerkki muunneltavuudesta ja rakenteiden minimalistisesta raaka-aineen käytöstä. Tälläiselle tuotteelle tulee olemaan tarvetta ja kysyntää. Kaikki näyttelyn työt olivat korkeatasoisia ja hyvin viimeisteltyjä sekä tuomariston mielestä hyvin toteutettuja.

 

 

Aleksi Peltonen, CLAMP-kirjahylly. Messusäätiön 2000 euron palkinto.   

Aleksi Peltonen, CLAMP-kirjahylly. Messusäätiön 2000 euron palkinto.

 

Tomi Laukkanen, SLEEPS-sänky. Messusäätiön 1000 euron palkinto. Oivaltavasta puun käytöstä: PEFC-Suomen ja Fiskarsin Laatupuu Oy:n jakama palkinto 1000 euron arvoista PEFC-sertifioitua puutavaraa.   

Tomi Laukkanen, SLEEPS-sänky. Messusäätiön 1000 euron palkinto.
Oivaltavasta puun käytöstä: PEFC-Suomen ja Fiskarsin Laatupuu Oy:n jakama palkinto 1000 euron arvoista PEFC-sertifioitua puutavaraa.