ECODESIGN -NÄYTTELY HABITARESSA JO KYMMENENNEN KERRAN

Helsingin Messukeskuksessa, Habitaressa 12.-16.9.2018 nähtävä EcoDesign-näyttely järjestetään jo kymmenettä kertaa. Näyttelymme tulee olemaan kooste yhdeksästä aiemmasta vuosittain järjestetystä näyttelysarjasta. Ensimmäinen näyttely järjestettiin vuonna 2009.

Osa esille tulevista töistä on palkittuja ja vuosittain vaihtuvien teemojen mukaisia huonekaluja ja sisustusesineitä. Suunnittelun aiheina on ollut mm. tuoli, valaisin, monitoimikaluste, sertifioitu puu, selluloosa, elinkaari, koottavuus ja logistiikka/ verkkokauppaan soveltuvuus. Olemme valinneet 3-4 työtä jokaisen vuoden näyttelystä, esillä on yhteensä n. 40 työtä.

Mukana on lukuisia ansioituneita suunnittelijoita; Yrjö Kukkapuro, Susan Elo, Tapio Anttila, Harri Koskinen, Terhi Tuominen, Ilkka Suppanen, Elina Ulvio, Mikko Paakkanen, Samuli Naamanka, Eeva Lithovius, Simo Heikkilä, Jouko Järvisalo, Hannu Kähönen, Rudi Mertz, Yuka Takahashi, Esa Vesmanen, Antti Kotilainen, Kaarle Holmberg, Milja Partanen, Pekka Harni,  Jenni Roininen, Juri Karinen, Timo Ripatti, Tomi Laukkanen, Antti Olin, Tero Kuitunen, Jaakko Siltala, Matti Sandberg, Inni Pärnänen, Kasper Nyman, Simo  Serpola, Henrik Enbom, Luba Leonoteva, James Irving, Toshiyuki Kita.

 Kaiken kaikkiaan vuosin varrella esillä on ollut 526 EcoDesigniin suunniteltua työtä. Suunnittelijoita on osallistunut yli 600 mukaan lukien alkukuratointiin osallistuneet suunnittelijat. Luvussa on huomioitu ne suunnittelijat vain kerran, jotka ovat osallistuneet useampana vuotena. Esimerkiksi Yrjö Kukkapuro on osallistunut kaikkiin näyttelyihin. Mukana ovat olleet lähes kaikki Suomen ansioituneimmat muotoilijat ja useita kansainvälisiä huippunimiä.

Lähes kaikki aiemmin esillä olleet työt olisivat ansainneet tulla uudelleen esille, mutta näyttelyyn tulevat työt edustavat hyvin teemojen mukaista ekologiset kriteerit huomioon ottavaa suunnittelua. Näyttelyn tekee mielenkiintoiseksi myös se, että miten yhdeksän vuoden aikana ekologiset kysymykset ovat jalostuneet muotoilussa ja materiaaleissa ym., sekä ennen kaikkea se millainen kehitys suunnittelijoiden ajattelussa on tapahtunut.

EcoDesign-näyttelyt

Kansainvälinen EcoDesign-näyttely on vuosittain järjestettävä kutsunäyttely, joka esittelee nimensä mukaisesti ekologista muotoilua. Osallistujaksi kutsutaan yhteensä n. 250 suunnittelijaa. Näyttelyn teemat vaihtuvat, mutta pääpaino on huonekaluissa, sisustuksessa ja asumiseen liittyvissä aiheissa.

Näyttelykonseptin mukaisesti kutsutut suunnittelijat lähettävät teemaan liittyvät tuote-ehdotukset, joista tuomaristo valitsee mukaan n. 35 ehdotusta. Työt ovat esillä näyttelyssä valmiina ja oikeassa suhteessa toteutettuna. Tuomaristoissa on ollut mukana näyttelyiden kuraattorit, ansioituneita suunnittelijoita, kestävän kehityksen asiantuntijoita sekä näyttelyn tuottaja.

Näyttelyissä esillä olleet työt ovat uniikkeja, näyttelyä varten suunniteltuja ratkaisuja tai hahmomalleja. Suunnittelijat ovat arvioineet jokaisessa näyttelyssä työnsä ekoanalyysin avulla, jonka kriteereinä ovat:

1. Ennakointi ja suunnittelu

2. Materiaalivalinnat

3. Valmistusprosessi

4. Pakkaus ja logistiikka

5. Käyttö, kestävyys ja huolettavuus

6. Kierrätettävyys

Näyttelyn jälkeen osa töistä on päätynyt tuotantoon joko sellaisenaan tai jatkokehityksen kautta. Suunnittelijoille osallistuminen näyttelyyn on aina ollut ilmaista. Tämä on tärkeää, koska sen myötä mukaan ovat voineet osallistua myös alan innovatiiviset opiskelijat.

EcoDesign-näyttely on ensimmäinen ja suurin pohjoismaissa järjestetty kestävään kehitykseen painottuva näyttely

Näyttely järjestettiin Habitaren yhteydessä ensimmäisen kerran vuonna 2009, jolloin teemana oli ekologinen tuoli. Näyttelyn kuraattorina toimi huonekalusuunnittelija ja professori Yrjö Kukkapuro.

Keväällä 2014 EcoDesign-näyttely nähtiin koosteena legendaarisessa La Triennale di Milanossa, Italiassa Milanon designviikon aikana. Tämä oli ainutlaatuinen näyttämö suomalaiselle ekologiselle designille. Esillä oli 80 työtä ja näyttelyyn tutustui kuuden päivän aikana yli 107 000 kävijää.

Yhteistyökumppaneina olivat UPM Kymmene Wood Oy, Aalto-yliopiston tila- ja kalustesuunnittelun laitos, Motiva, WWF Suomi sekä Messukeskus. Näyttelyä tukivat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Huonekalusäätiö. Lisäksi EcoDesign-näyttelystä on ollut pienempiä kuratoituja koosteita mm. Madridissa 2009 ja Pekingissä 2015.

Palkintorahaa on jaettu EcoDesign-näyttelyissä yhteensä 44 500 euroa. Vuosina 2010 - 2017 on Messusäätiö palkinnut suunnittelijoita kussakin näyttelyssä 3 000 - 5 000 euron arvoisella tunnustuspalkinnolla.  Tunnustuspalkinnot on jaettu töille, jotka parhaiten vastaavat näyttelyn teemaa ja kriteerejä. Tämän lisäksi näyttelyn yhteistyökumppanit ovat palkinneet suunnittelijoita. Vuosien 2010 ja 2011 pääyhteistyökumppani Sampo Pankki Private Banking jakoi yhteensä 4 000 euroa. Pääyhteistyökumppani Lexus Finland jakoi vuosina 2013 ja 2014 yhteensä 3 500 euroa. 2015 - 2017 PEFC-Suomi ja Fiskarsin Laatupuu palkitsi 1 000 euron arvoisella puumateriaalipalkinnolla parhaan sertifioidusta puusta tehdyn työn.

Näyttelymme yhteistyökumppaneita ovat PEFC-Suomi, Motiva Oy, Finncontainers Oy sekä Lexus Finland.

Tervetuloa EcoDesign-näyttelyyn, joka löytyy Messukeskuksen hallista 7, osasto 7 H 160.

Lisätietoja näyttelystä antaa tuottaja Jari Pirhonen: mail@mainostoimistovalo.fi, p. 050 525 7062